Marknadsför restaurangen
Att driva restaurang

Marknadsför restaurangen

Inom restaurangbranschen råder det stor konkurrens. Vinstmarginalerna är inte stora och du behöver få matgäster. För att lyckas måste du satsa på marknadsföring.

Marknadsföring

Så gott som alla företagare behöver marknadsföra sitt företag. Om du just har startat din restaurang är det än viktigare att marknadsföra dig, så att du börjar få betalande matgäster. Först och främst behöver du göra en marknadsföringsplan. Att ha en marknadsföringsplan gör att du verkligen arbetar med marknadsföringen, att du arbeta mer metodiskt och att du har någonting att analysera. Din marknadsföringsplan behöver inte vara detaljerad, men du måste ha en tanke med din marknadsföring, så att du verkligen når dina grupper. Du bör även återkommande analysera och evaluera dina marknadsföringsmetoder. Så att du lägger pengar och tid på de rätta kanalerna.

Målgrupp

Vilken är din målgrupp? Det finns så många människor att nå, men det är bara vissa som kommer att äta hos dig. Passar din restaurang primärt folk som vill äta dagens lunch? Har du en finare restaurang som passar för affärsmöten och romantik? Driver du en pizzeria med mycket plats som kan passa barnfamiljer? Sedan måste du också analysera vilka människor som praktiskt går förbi din restaurang. Är restaurangen bredvid ett universitet med tusentals studenter, så är det klokare att fokusera på studenter än barnfamiljer.

Sociala medier

Naturligtvis använder du sociala medier. Men det räcker inte att ha ett konto på Twitter eller Instagram för att få kunder, utan du måste göra någonting av din internetnärvaro. Den absolut bästa marknadsföringen är när dina matgäster marknadsför dig. Helst alldeles gratis. För att få fler matgäster kan du erbjuda kunder som lägger upp en bild på sig själva och maten på sociala medier rabatt. Du kan också skapa riktigt intressanta erbjudanden som man bara får reda på om man följer dig. Som att de 20 första brunchgästerna en viss lördag får 25 procent rabatt eller att vitlöksbröd ingår gratis på onsdagskvällar. Många företagare vill berätta om sina nya produkter och det ska du naturligtvis göra: visa vilken fantastisk mat du erbjuder. Men det som främst intresserar människor är att spara pengar. Därför kan gratis vitlöksbröd vara av större intresse än jättesnygga bilder på din kulinariska mat. Det kan också vara smart att bjuda på dessert till alla som firar födelsedag eller bröllopsdag hos dig. Sådana event som många lägger upp bilder från på Facebook och Instagram.