Ät hälsosamt på restaurang
Mat för alla

Ät hälsosamt på restaurang

Du håller på att komma i form och vill äta så hälsosamt som möjligt. Hur ska du då tänka när du besöker restauranger och kaféer?

Komma i form

Att komma i form handlar till 80 procent om att ändra kosten och bara 20 procent om att motionera. För många som vill komma i form är det just maten som är det stora problemet. Att gå på restaurang med vännerna eller familjen kan kännas problematiskt, särskilt om du har lyckats gå ner några kilon och äter hälsosamt hemma. Första och främst är det klokt att inte förbjuda mat. Den mat vi inte får äta, är den mat vi kommer att tänka på. Det kommer också vara svårt att hålla förbudet i längden. Och när vi bryter det, äter bakelsen eller vitt bröd, så känner vi oss misslyckade. Då är det bättre att satsa på ett hälsosamt förhållande till mat och på en långsam viktminskning. Läs hälsomagasinet iForm för att få tips på hur du både kan äta hälsosamt och gå ner i vikt.

Restaurangbesök

Först och främst kan det vara klokt att äta någonting innan du ska på restaurang eller gå på kafé. Det är lättare att fatta goda beslut när du inte är för hungrig. Ät ett eller två kokta ägg, en deciliter kikärtor eller något annat som är mättande och håller blodsockret nere. Planera också i förväg att du ska äta något hälsosamt. Hälsosamt är inte detsamma som sallad. Mat är en vän och det är viktigt att du blir mätt. Kyckling, lax eller kött är mättande och gott, men skippa pommes frites och gräddiga såser.