Starta din restaurang
Att driva restaurang

Starta din restaurang

Det är många som drömmer om att driva en egen restaurang. Det är ett både givande och slitit arbete.

Restaurang

Det är härligt att gå ut och äta på restaurang. Det är också en arbetsplats som många gillar att arbeta på. Det händer mycket och det kräver att du är social, kreativ, lösningsorienterad och service minded. Förutom att du så klart ska älska mat. För att driva en restaurang krävs det att du uppfyller Livsmedelverket regler, då det är viktigt att allt i köket och restaurangen är hygieniskt. Innan du startar din restaurang är det klokt att verkligen läsa på om allt som du behöver veta i förväg. Du behöver också besluta dig huruvida du behöver utskänkningstillstånd eller inte.

Rätt läge

För att en restaurang ska gå runt ekonomiskt är läget väldigt viktigt. Du behöver tänka på det geografiska läget utifrån två aspekter. Dels är det viktigt att din restaurang syns och att det är enkelt för kunden att ta sig dit, dels bör du erbjuda någonting som inte finns i närheten. Låt oss säga att du vill starta en pizzeria. Pizzerior fungerar över hela Sverige och i så gott som alla områden. Men du måste ändå ligga på lagom avstånd från andra pizzerior för att kunna konkurrera. Det gäller särskilt om du ska starta en lite finare restaurang. Det är naturligtvis också skillnad på att starta en restaurang i centrala Stockholm med ett stort människoflöde och många turister, och att starta en finare restaurang i Laholm.

Rätt mat

När du startar din restaurang vill du naturligtvis laga den mat som du själv älskar, både att äta och att tillaga. Att driva restaurang och att vara kock handlar ju om kulinarisk kreativitet. Samtidigt behöver du kunder för att gå runt. Det kan därför vara klokt att antingen utgå från en särskild plats eller vilken slags mat som du vill servera. Om du har hittat en perfekt lokal och gärna vill laga italienskt, så kan det vara smart att kanske satsa på ett annat kök om grannen är en redan etablerad italiensk restaurang. Har du ingen lokal, så kan du istället leta efter ett ställe där det finns mycket människor och där det saknas en italiensk restaurang.

Dag eller kväll

Att jobba i restaurangbranschen kan vara mycket slitet, särskilt på grund av arbetstiderna. Om du trivs med att driva restaurang, men inte orkar jobba sena kvällar, kan du satsa på ett matställe som primärt är öppet på dagen. Det kan vara ett kafé som erbjuder mat eller matiga sallader. Eller ett lunchställe i ett område där det finns många företag, ett universitet eller en myndighet – alltså där det finns många lunchgäster. Du kan också fokusera på att erbjuda maffiga frukostar och härliga bruncher, istället för att driva restaurang på kvällen. Men de flesta kockar behöver arbeta på kvällen.