Att driva restaurang

Att driva restaurang

Olika restaurangerOlika restauranger

Mat för allaMat för alla

Starta din restaurang

Det är många som drömmer om att driva en egen restaurang. Det är ett både givande och slitit arbete.

Restaurang

Det är härligt att gå ut och äta på restaurang. Det är också en arbetsplats som många gillar att arbeta på. Det händer mycket och det kräver att du är social, kreativ, lösningsorienterad och service minded. Förutom att du så klart ska älska mat. För att driva en restaurang krävs det att du uppfyller Livsmedelverket regler, då det är viktigt att allt i köket och restaurangen är hygieniskt. Innan du startar din restaurang är det klokt att verkligen läsa på om allt som du behöver veta i förväg. Du behöver också besluta dig huruvida du behöver utskänkningstillstånd eller inte.

Rätt läge

För att en restaurang ska gå runt ekonomiskt är läget väldigt viktigt. Du behöver tänka på det geografiska läget utifrån två aspekter. Dels är det viktigt att din restaurang syns och att det är enkelt för kunden att ta sig dit, dels bör du erbjuda någonting som inte finns i närheten. Låt oss säga att du vill starta en pizzeria. Pizzerior fungerar över hela Sverige och i så gott som alla områden. Men du måste ändå ligga på lagom avstånd från andra pizzerior för att kunna konkurrera. Det gäller särskilt om du ska starta en lite finare restaurang. Det är naturligtvis också skillnad på att starta en restaurang i centrala Stockholm med ett stort människoflöde och många turister, och att starta en finare restaurang i Laholm.

Rätt mat

När du startar din restaurang vill du naturligtvis laga den mat som du själv älskar, både att äta och att tillaga. Att driva restaurang och att vara kock handlar ju om kulinarisk kreativitet. Samtidigt behöver du kunder för att gå runt. Det kan därför vara klokt att antingen utgå från en särskild plats eller vilken slags mat som du vill servera. Om du har hittat en perfekt lokal och gärna vill laga italienskt, så kan det vara smart att kanske satsa på ett annat kök om grannen är en redan etablerad italiensk restaurang. Har du ingen lokal, så kan du istället leta efter ett ställe där det finns mycket människor och där det saknas en italiensk restaurang.

Dag eller kväll

Att jobba i restaurangbranschen kan vara mycket slitet, särskilt på grund av arbetstiderna. Om du trivs med att driva restaurang, men inte orkar jobba sena kvällar, kan du satsa på ett matställe som primärt är öppet på dagen. Det kan vara ett kafé som erbjuder mat eller matiga sallader. Eller ett lunchställe i ett område där det finns många företag, ett universitet eller en myndighet – alltså där det finns många lunchgäster. Du kan också fokusera på att erbjuda maffiga frukostar och härliga bruncher, istället för att driva restaurang på kvällen. Men de flesta kockar behöver arbeta på kvällen.

Marknadsför restaurangen

Inom restaurangbranschen råder det stor konkurrens. Vinstmarginalerna är inte stora och du behöver få matgäster. För att lyckas måste du satsa på marknadsföring.

Marknadsföring

Så gott som alla företagare behöver marknadsföra sitt företag. Om du just har startat din restaurang är det än viktigare att marknadsföra dig, så att du börjar få betalande matgäster. Först och främst behöver du göra en marknadsföringsplan. Att ha en marknadsföringsplan gör att du verkligen arbetar med marknadsföringen, att du arbeta mer metodiskt och att du har någonting att analysera. Din marknadsföringsplan behöver inte vara detaljerad, men du måste ha en tanke med din marknadsföring, så att du verkligen når dina grupper. Du bör även återkommande analysera och evaluera dina marknadsföringsmetoder. Så att du lägger pengar och tid på de rätta kanalerna.

Målgrupp

Vilken är din målgrupp? Det finns så många människor att nå, men det är bara vissa som kommer att äta hos dig. Passar din restaurang primärt folk som vill äta dagens lunch? Har du en finare restaurang som passar för affärsmöten och romantik? Driver du en pizzeria med mycket plats som kan passa barnfamiljer? Sedan måste du också analysera vilka människor som praktiskt går förbi din restaurang. Är restaurangen bredvid ett universitet med tusentals studenter, så är det klokare att fokusera på studenter än barnfamiljer.

Sociala medier

Naturligtvis använder du sociala medier. Men det räcker inte att ha ett konto på Twitter eller Instagram för att få kunder, utan du måste göra någonting av din internetnärvaro. Den absolut bästa marknadsföringen är när dina matgäster marknadsför dig. Helst alldeles gratis. För att få fler matgäster kan du erbjuda kunder som lägger upp en bild på sig själva och maten på sociala medier rabatt. Du kan också skapa riktigt intressanta erbjudanden som man bara får reda på om man följer dig. Som att de 20 första brunchgästerna en viss lördag får 25 procent rabatt eller att vitlöksbröd ingår gratis på onsdagskvällar. Många företagare vill berätta om sina nya produkter och det ska du naturligtvis göra: visa vilken fantastisk mat du erbjuder. Men det som främst intresserar människor är att spara pengar. Därför kan gratis vitlöksbröd vara av större intresse än jättesnygga bilder på din kulinariska mat. Det kan också vara smart att bjuda på dessert till alla som firar födelsedag eller bröllopsdag hos dig. Sådana event som många lägger upp bilder från på Facebook och Instagram.

Studentpriser på restaurangen

Om du driver en restaurang, ett matställe eller ett kafé i en studentstad är det jättesmart att satsa på studenterna. Varför inte ha studenterbjudanden eller skapa en härlig studiemiljö för att få fler gäster?

Studenter sitter länge

Att vara student handlar om att läsa, ha koll på pengarna och sitta länge på kaféer. Om du har en finare restaurang så kan du naturligtvis också erbjuda studentrabatter då många av dem kan vilja gå på en dejt och kan då vilja gå till ett lite finare ställe. Men det är om du har ett kafé eller ett enklare matställe som du verkligen kan bli bästa vän med studenterna. Studenter behöver hålla hårt i pengarna. De får lån och bidrag från CSN och har inte råd att betala för mycket. Särskilt som de gärna sitter på kaféer och matställen under lång tid. Om du har lite billigare kaffe, så kommer du få igen det genom att du får många och återkommande kunder.

Inred för studier

Studenten går gärna till kaféer för att studera tillsammans under många timmar. Flera av dem kommer förvisso att endast ta en kopp kaffe eller en kopp te, och sedan påtår på påtår, men det är alltid någon som också köper någonting. Om du inte vill att folk bara kommer och dricker billigt kaffe hela eftermiddagen, så kan du primärt fokusera på miljön. Låt ditt kafé eller matställe vara ett riktigt bra ställe för studenterna när de ska plugga eller ha grupparbeten. Ha många eluttag till datorer och mobiler, bra Wi-Fi och gärna soffgrupper. Då kan du låta kaffet kostar lite mer. Ett annat tips är att studenterbjudandet alltid är dryck + fika.

Ät gott på resan

Att resa och äta gott hör ihop. Det är härligt att åka utomlands och få testa nya maträtter. Det finns många som åker på matresor, bara för att få njuta av god mat.

Resa

Det är härligt att resa och få upptäcka nya platser både i Sverige och utomlands. Ett av de stora nöjena med att resa för många av oss är just maten. Det är roligt att bläddra i resemagasinet Vagabond, läsa om olika kulinariska upplevelser och få tips om vilka restauranger som man bör besöka. Om du älskar mat så är det smart att göra en särskild matbudget, så att du verkligen kan njuta av både frukost, lunch, middag och kaffe under resan.

Restaurang

Det är inte bara maten i sig som lockar under resan, utan hela restaurangbesöket. Tänk att sitta på en restaurang vid Amalfikusten, njuta av ett gott vin, god mat och en förunderlig utsikt. Eller hyra bil i England och hitta en mysig pub att besöka. Ta en öl och äta paj tillsammans med lokalbefolkningen. Över hela världen finns det god mat att upptäcka. Även Sverige har mycket att erbjuda när det kommer till mat. Vi har flera finare restauranger, särskilt i Stockholm, men också mysiga restauranger i vackra miljöer som fjällen och skärgården.

Ta med hunden när du äter ute

I Sverige är det ovanligt att man tar med hunden på kafé eller restaurang, men det är faktiskt inte ovanligt på kontinenten. Det är inte heller ohygieniskt med djur på matställen. På senare tid har det startats djurkaféer.

Ta med hunden

Forskning visar att det faktiskt inte är ohygieniskt att ha hundar inne på restauranger och kaféer. Dock är det inte vanligt i Sverige. Om du gärna vill ta med din hund in på ett matställe kan du alltid höra med ägaren om det är okej. I annat fall kan du välja en restaurang där du kan sitta utomhus. Det brukar så gott som alltid var okej att hunden ligger under bordet. Om du tar med din hund till en uteservering är det viktigt att du har pli på din hund, och att den helst bara ligger under bordet. Läs mer om hunduppfostran i tidningen Härliga Hund, så kan du känna dig trygg när du tar med hunden på stan.

Djurkaféer

Det finns faktiskt kaféer dit du får ta med din hund. Kaféer startade av djurvänner som tycker att det är mysigt när hundarna också följer med. Det finns även kattkaféer dit du kan gå och mysa med katter.

Ät hälsosamt på restaurang

Du håller på att komma i form och vill äta så hälsosamt som möjligt. Hur ska du då tänka när du besöker restauranger och kaféer?

Komma i form

Att komma i form handlar till 80 procent om att ändra kosten och bara 20 procent om att motionera. För många som vill komma i form är det just maten som är det stora problemet. Att gå på restaurang med vännerna eller familjen kan kännas problematiskt, särskilt om du har lyckats gå ner några kilon och äter hälsosamt hemma. Första och främst är det klokt att inte förbjuda mat. Den mat vi inte får äta, är den mat vi kommer att tänka på. Det kommer också vara svårt att hålla förbudet i längden. Och när vi bryter det, äter bakelsen eller vitt bröd, så känner vi oss misslyckade. Då är det bättre att satsa på ett hälsosamt förhållande till mat och på en långsam viktminskning. Läs hälsomagasinet iForm för att få tips på hur du både kan äta hälsosamt och gå ner i vikt.

Restaurangbesök

Först och främst kan det vara klokt att äta någonting innan du ska på restaurang eller gå på kafé. Det är lättare att fatta goda beslut när du inte är för hungrig. Ät ett eller två kokta ägg, en deciliter kikärtor eller något annat som är mättande och håller blodsockret nere. Planera också i förväg att du ska äta något hälsosamt. Hälsosamt är inte detsamma som sallad. Mat är en vän och det är viktigt att du blir mätt. Kyckling, lax eller kött är mättande och gott, men skippa pommes frites och gräddiga såser.

Skillnaden mellan kafé och restaurang

Förr i tiden var det stor skillnad mellan ett kafé och en restaurang, men idag finns det många kaféer som faktiskt känns som små restauranger.

Gå på restaurang

Fokuset vid ett restaurangbesök är maten och drycken. Naturligtvis också att ha en trevlig kväll i gott sällskap. Men du förmodas beställa in mat, dryck och dessert så länge som du sitter vid bordet, i alla fall om restaurangen är full. Dagtid kan du naturligtvis sitta i en halvtom restaurang och arbeta, men på kvällen eller när det är mycket folk vill restaurangen att alla borden är upptagna med gäster som äter och dricker.

Sitta länge på kafé

Många kaféer säljer också mat, både pajer, sallad och matiga smörgåsar, även ibland mat. På ett kafé betalar du och serverar dig själv. Du väljer själv vart du vill sitt och du får sitta så länge du vill. Det finns kaféer som särskilt fokuserar på människor som vill arbeta, genom att ha många mindre bord; särskilt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Om du ska sitta flera timmar och arbeta på ett kafé är det dock schysst att du efter ett par timmar köper en smörgås eller något annat.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

Lagerhuset.net – Allt om restauranger och matLagerhuset.net – Allt om restauranger och mat